Reseptejä

Keitetty maissi

Pane kuoritut tähkät kiehuvaan, kevyesti suolattuun veteen. Anna kiehua n. 5 min ilman kantta. Valuta vesi, tarjoile voin ja mausteiden kera. Jos ruokailijoita on paljon, voit käyttää korkeaa kattilaa ja lisätä kuumaan veteen voita. Upota maissintähkä kattilaan jolloin sula voi tarttuu tasaisesti tähkään. Suojaa kädet että et polta itseäsi.

Maissi mikrossa

Kuumenna tuoretta tähkää mikrossa n. 3 minuuttia.
Suoraan pakastimesta otettu tähkä tarvitsee 5 – 6 minuutin kuumennuksen.

Grillattu maissi

Grillaa maissintähkiä n. 15 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita. Käännä usein. Tähkille voit sivellä voisulaa. Tarjoile voin, suolan ja sitruunan kera. Tähkien marinointi antaa lisämakua. Pakastettu maissi kannattaa kiehauttaa ennen grillausta. Kokeile maissin kypsentämistä myös folioon käärittynä suoraan hiilloksella.

 

Marinadi maissille

1 dl oliiviöljyä
1⁄2 dl sitruunamehua
1 rkl hienoksi silputtua sipulia
1⁄2 tlk suolaa
1⁄2 tlk pippuria

Pane kuoritut tähkät marinadiin vähintään puoli tuntia ennen grillausta.

 

Gratinoitu maissi

Kääri runsaasti juustosiivuja tai pekonia tuoreiden tai kevyesti keitettyjen maissintähkien
ympärille. Aseta tähkät folion päälle ritilälle tai pellille.
Kypsennä 10-15 minuuttia tai kunnes pekoniviipaleet ovat kypsiä.

Riivitty maissi

Jos haluat riivittyä maissia suoraan salaattiin, munakkaaseen, keittoon, lättyihin tai maissilaatikkoon, aseta tähkä pystyyn ja leikkaa siemenet terävällä veitsellä irti.

 

Maissivuoka

Laita n. 300 g tuoretta, riivittyä maissia voideltuun uunivuokaan.

Sekoita keskenään:
3 munaa
1,5 dl maitoa
0,5 tl suolaa
pippuria
4-5 dl juustoraastetta

Lisää maun mukaan suikaloitua pekonia, savukinkkua ja sieniä. Kaada sekoitus maissin päälle. Paista 175 asteessa n. 35 minuuttia. Tarjoile vihreän salaatin kera.

Maissikeitto

Keitä 1 – 1,5 l kasvislientä, lisää 250 g riivittyä maissia ja
100 g viipaloituja herkkusieniä. Anna kiehua n. 4 minuuttia.
Lisää ruokalusikallinen soijaa ja 1 tl sitruunamehua. Valuta sekaan 2 hyvin vispattua kananmunaa, niin että muodostuu ohuita nauhoja. Lisää 100 g ohueksi suikaloitua keräsalaattia ja mausta suolalla. Keitä 2 min ja tarjoile.

 

Maissiletut

Riivi neljä tähkää. Sekoita 0,5 dl vehnäjauhoja maisseihin, lisää kananmuna, 1 tl suolaa ja vähän pippuria. Ota ruokalusikallinen taikinaa lettua kohden ja paista pannulla ruskeaksi molemmin puolin. Sopii hyvin grillatun lihan, makkaran tai kinkun kanssa.

Pakasta maissia talven nautintoja varten!

Pakastaminen on helppoa. Laita sopiva määrä tuoreita tähkiä pakastepussiin, ja pussi pakastimeen. Siinä se!